Co možná děláte špatně


Kupujete ´´tmavé´´ pečivo
Víte, že správně by mělo mít pečivo našedlou barvu? Do hněda vypečené kaiserky nás přitáhnou jen díky tomu, že se všude okolo říká, že tmavé je zdravé. A spousta lidí se na to nachytá. Psychologie trhu. Když se nad tím ale zamyslíte, tak si uvědomíte, že každé pečivo je přeci celozrnné, jelikož jednou z podstatných surovin, kterou obsahuje, je mouka. A ta je, světe div se, ze zrna. Záleží ale na tom, jak moc je mouka vymletá. Čím hrubší zrno zůstává, tím více vlákniny a výživově hodnotných látek má. Pokud si tedy myslíte, že po tmavém rohlíku zhubnete líp než po bílém nebo naopak, že po bílém se přibírá, není to tak. Ten tmavý mívá většinou vyšší energetickou hodnotu. Pokud se ale chcete zaměřit na to, aby vaše tělo dostalo z pečiva i nějaké prospěšné živiny a zmíněnou vlákninu, sledujte spíš z jakých zrn je mouka na pečivo vymletá. Klasický žitný chléb či chléb PENAM, kde je zrníčko na zrníčku, je pro vaše střeva mnohem prospěšnější, než rádoby tmavý nadýchaný rohlík.

Tak které je vlastně O.K?


(Ne)sladíte
Lépe řečeno sladíte vším možným namísto cukru. Med či různé druhy sirupů (datlový, javorový, agáve…) jsou sice vhodnější variantou jak si osladit život, ale stále se jedná o sladidlo - jen v jiné podobě. Energetická hodnota je tedy shodná nebo i vyšší než u klasického cukru. Když si tedy budete dávat na palačinky místo cukru sirup, docílíte nejspíš jen lepší chuti. I v tomto případě můžete tedy přibírat na váze. Diabetici si často myslí, že sirupy jsou vhodné i pro ně, což ale není pravda, protože obsahují více než 90 % sacharidů. Další kapitolou jsou umělá sladidla, která byla původně určená právě pro diabetiky. Ne všechny jsou ale nekalorické. Navíc jejich sladivost je v malém množství několikanásobnější než cukr. Skvělou variantou je ale například stévie. Rostlinka plná sladkých lístků, které osladí čaj, ale i nejrůznější cukroví. Je tedy vhodná jak pro diabetiky, tak i pro zdravého mlsouna.

Cukr, káva, limonáda...

Vkládáte zeleninu do studené vody
Čím déle je zelenina ponořená ve vodě, tím více vitamínů a minerálních látek se z ní tzv.vylouhuje. Pokud tedy vaříte polévku, ničemu to nevadí, protože ´´jíte´´ i vodu. Krásnou ukázkou, kdy je škoda přijít o výživné látky, jsou brambory. Ty obsahují  především vysoké množství vitamínu C. Když je tedy oloupete a vložíte do studené vody, vytratí se spousta důležitých látek už jen během čekání než začne voda vařit. A pak je všechny slijete do odtoku. Zůstane vám tedy téměř nevýživná škrobová potravina. Proto šup s kastrůlkem s vodou na sporák ještě před začátkem loupání brambor či jiné zeleniny.

Vaše Kat.


Komentáře

Oblíbené příspěvky