Co se děje s tělem, když…


...hodně cvičíte a nejíte

Makáte v posilovně přes hodinu a pak jdete spát s prázdným žaludkem a s myšlenkou, že si přece nebudete těžce vypocené kalorie dožírat večer? Představte si tělo jako stroj. Hodně chytrý a promakaný stroj, který se nenechá ničím ošálit. Když mu nedáte palivo a jedete nadoraz, tak se to někde projeví. Bolest hlavy, svalová horečka, únava, chutě na sladké večer, namísto hubnutí přibírání na váze atd. V krajních případech si tělo začne brát energii ze svalů a ne z vámi vytoužených tuků. Ale nejenom triceps je sval. Jeden z nejpracovitějších svalů je srdce. Velikost lidské pěsti buší ve dne v noci. Nechcete ho tedy okrádat o jeho podíl energie, že ne? Tělo bez příjmu energie zdravě hubnout nebude. Naopak vás nepustí ani o kilo dolů, bude si je bedlivě hlídat. Když pak jednou ujedete kalorickou potravinou, tak si ji uloží. Svaly navíc potřebují regeneraci. Proteiny jim dovolí snadnější hojení. Takže pokud vás bolí svaly, dejte si po večeři bílý jogurt nebo neochucený kefír, ať pomůžete svalům odpočívat a obnovovat se.



...vyřadíte bezdůvodně lepek

Bojíte se pečiva?
Pokud jste zdraví a nemáte diagnostikovanou celiakii, není důvod vyhýbat se potravinám s obsahem lepku. Střeva jsou pokrytá tzv. klky – malými výběžky, které pomáhají štěpit potravu a posouvat ji dál. Když razantně vyřadíte z jídelníčku lepek, postupně začnou tyto klky ochabovat a ztratí funkci jeho štěpení. Takže když si pak tuto samonaordinovanou dietu rozmyslíte a dáte si rohlík, tak vás nejspíš čeká nadýmání a bolest břicha. Což si mnozí vyloží jako celiakii a vrátí se k bezlepkovým potravinám, které jsou drahé a pro tělo nejsou tak prospěšné, jak se zdá. Pokud tedy patříte mezi ty, kteří se lepku děsí, tak si ubližujete stejným způsobem, jako celiak obyčejným rohlíkem. Pokud máte pocit, že vám není například po pečivu zrovna nejlíp, stačí ho jen omezit nebo občas prostřídat s jinými alternativami pečiva (rýžové chlebíčky, kukuřičné suchary apod).
Vždycky se najde alternativa.


...máte cukrovku a neřešíte ji

Každý z nás má v krvi určitou hladinu inzulinu, která s přijatou potravou roste a tím udržuje množství glukozy v normě či ji uloží do zásob. Pokud ovšem nejste diabetik. V tomto případě vám po jídle lidově řečeno vyletí cukr. Co to znamená? Každá potravina obsahuje určité množství sacharidů. Některá více, některá méně. Podle toho si zdravé tělo vyprodukuje množství potřebného inzulinu. Neléčený diabetik ale nemá čím srazit hladinu glukózy v krvi a tak mu hrozí hyperglykemie neboli vysoká hladina krevního cukru. V nejhorším případě může končit smrtí, ale většinou diabetes nebolí, takže se projevuje plíživě. Postupně oddalujete noviny, protože slábne zrak. Necítíte, že máte kamínek v botě… Když ale delší dobu nejíte, tělo si z uložené glukozy vytvoří energii. Možná je vám trošku slabo a kručí vám v žaludku, ale nic hrozného se neděje. Cukrovkář v tento moment může bojovat s hypoglykémií. Během ní člověk vypadá jako by vypil sedmičku vína a jeho dech je cítit po acetonu, takže si mnohdy okolí řekne, že opilcům pomáhat nemá smysl. Přitom by stačilo pohledat věci dané osoby a najít diabetickou průkazku nebo alespoň pro jistotu dát postiženému hroznový cukr či kostku cukru a zavolat sanitku. Nic víc se po vás nechce. Jenom trochu pozornosti.



Vaše Kat.

Komentáře

Oblíbené příspěvky