Co se děje s tělem, když…
...hodně cvičíte a nejíte
Makáte v posilovně přes hodinu a pak jdete spát s prázdným
žaludkem a s myšlenkou, že si přece nebudete těžce vypocené kalorie dožírat
večer? Představte si tělo jako stroj. Hodně chytrý a promakaný stroj, který se
nenechá ničím ošálit. Když mu nedáte palivo a jedete nadoraz, tak se to někde
projeví. Bolest hlavy, svalová horečka, únava, chutě na sladké večer, namísto
hubnutí přibírání na váze atd. V krajních případech si tělo začne brát
energii ze svalů a ne z vámi vytoužených tuků. Ale nejenom triceps je
sval. Jeden z nejpracovitějších svalů je srdce. Velikost lidské pěsti buší
ve dne v noci. Nechcete ho tedy okrádat o jeho podíl energie, že ne? Tělo
bez příjmu energie zdravě hubnout nebude. Naopak vás nepustí ani o kilo dolů, bude si
je bedlivě hlídat. Když pak jednou ujedete kalorickou potravinou, tak si ji uloží.
Svaly navíc potřebují regeneraci. Proteiny jim dovolí snadnější hojení. Takže
pokud vás bolí svaly, dejte si po večeři bílý jogurt nebo neochucený kefír, ať
pomůžete svalům odpočívat a obnovovat se.
...vyřadíte bezdůvodně lepek
Bojíte se pečiva? |
Pokud jste zdraví a nemáte diagnostikovanou celiakii, není
důvod vyhýbat se potravinám s obsahem lepku. Střeva jsou pokrytá tzv. klky
– malými výběžky, které pomáhají štěpit potravu a posouvat ji dál. Když razantně
vyřadíte z jídelníčku lepek, postupně začnou tyto klky ochabovat a ztratí
funkci jeho štěpení. Takže když si pak tuto samonaordinovanou dietu rozmyslíte
a dáte si rohlík, tak vás nejspíš čeká nadýmání a bolest břicha. Což si mnozí
vyloží jako celiakii a vrátí se k bezlepkovým potravinám, které jsou drahé
a pro tělo nejsou tak prospěšné, jak se zdá. Pokud tedy patříte mezi ty, kteří
se lepku děsí, tak si ubližujete stejným způsobem, jako celiak obyčejným
rohlíkem. Pokud máte pocit, že vám není například po pečivu zrovna nejlíp,
stačí ho jen omezit nebo občas prostřídat s jinými alternativami pečiva
(rýžové chlebíčky, kukuřičné suchary apod).
Vždycky se najde alternativa. |
...máte cukrovku a neřešíte ji
Každý z nás má v krvi určitou hladinu inzulinu,
která s přijatou potravou roste a tím udržuje množství glukozy v normě
či ji uloží do zásob. Pokud ovšem nejste diabetik. V tomto případě vám po
jídle lidově řečeno vyletí cukr. Co to znamená? Každá potravina obsahuje určité
množství sacharidů. Některá více, některá méně. Podle toho si zdravé tělo
vyprodukuje množství potřebného inzulinu. Neléčený diabetik ale nemá čím srazit
hladinu glukózy v krvi a tak mu hrozí hyperglykemie neboli vysoká hladina krevního cukru. V nejhorším případě může končit smrtí, ale většinou diabetes nebolí,
takže se projevuje plíživě. Postupně oddalujete noviny, protože slábne zrak.
Necítíte, že máte kamínek v botě… Když ale delší dobu nejíte, tělo si z uložené
glukozy vytvoří energii. Možná je vám trošku slabo a kručí vám v žaludku, ale
nic hrozného se neděje. Cukrovkář v tento moment může bojovat s hypoglykémií.
Během ní člověk vypadá jako by vypil sedmičku vína a jeho dech je cítit po
acetonu, takže si mnohdy okolí řekne, že opilcům pomáhat nemá smysl. Přitom by
stačilo pohledat věci dané osoby a najít diabetickou průkazku nebo alespoň pro jistotu dát
postiženému hroznový cukr či kostku cukru a zavolat sanitku. Nic víc se po vás
nechce. Jenom trochu pozornosti.
Vaše Kat.
Komentáře
Okomentovat
Budu ráda za každý Váš komentář.