Jak budovat imunitu?

 Venku začíná být docela sychravo a s tím automaticky nastává období bolesti v krku a hledání papírových kapesníčků na dně batohu. Co ale můžete udělat, abyste se přesně tomuto trápení vyhnuli?

  • Jezte dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Ano, já vím. Je to celkem klišé, ale všichni moc dobře víme, kde se skrývá nejvíce vitamínů prospěšných pro naši imunitu. Věděli jste například, že brokolice či kiwi mají vyšší obsah vitamínu C než často zmiňovaný citron?

  • Pijte. V zimě si tělo o vodu řekne méně častěji než v létě. Potřeba tekutin je sice v chladných měsících opravdu nižší, ale pořád by se jejich příjem měl pohybovat mezi 1,5 - 2 litry na den. Pokud se rádi zahřejete pořádným hrnkem čaje, mějte na paměti, že bylinné čaje bychom měli pít pouze při nemocech a i zde platí pravidlo všeho s mírou. Ovšem pozor na alkohol – ten sice na chvilku zahřeje, ale pouze pocitově, takže i přes ochutnávku svařáků si z vánočních trhů můžete odnést chřipku.

  • Ani horko, ani zima. Všichni známe ten pocit, když vyjdeme z přetopené místnosti do zimy. Taky si připadáte, jako byste dostali sněhovou koulí přímo do obličeje? Přesně tento pocit tak zažívá i naše imunita. Zkuste tedy otočit kolečkem u topení a zbytečně nepřetápět v místnostech.
  • Aspoň trošku pohybu navíc. Nemyslím tím lítání v práci či ve škole, ale udělejte si čas na sebe. Stačí půl hodinka 3x týdně. Při cvičení rozproudíte v těle krev, zahřeje se a probudíte lymfu, která proudí celým tělem a vychytává denně miliony bakterií. Díky rozproudění krve a zrychlení srdíčka při sportu jí pomáháte lépe tyto bakterie filtrovat a předcházet tak nemocem.
  • Nefrajeřte a prostě se pořádně oblečte. I když pak máte pocit, že vypadáte jako klubko vlny. Vždycky bude lepší mít na sobě více vrstev a ty případně odkládat. Horší je, když není z čeho ubírat a mrznete.
  • Teď Vás určitě potěším – spěte. Většina lidí reaguje na zimu a úbytek světla přesně jako medvědi. Bohužel, my se nemůžeme zahrabat do peřin a celé jedno roční období prospat. Můžeme ale začít vnímat únavu a zaměřit se na spánkovou hygienu. Pokuste se alespoň půl hodinu před spaním nepoužívat mobil a nekoukat do počítače. Místo toho nabídněte svému tělu půl hodinku spánku navíc. Uvidíte, že to ocení.

A jak o svou imunitu pečujete Vy? Budu ráda za každý komentář. :)


Vaše Kat.

Komentáře

Oblíbené příspěvky