Jak na pitný režim?


Obecně se udává, že bychom měli každý den vypít 35-45 ml tekutin na kilogram tělesné hmotnosti. Pokud si tento výpočet provedete tak zjistíte, že se výsledek pohybuje mezi 1,5-2,5 l.
Často se setkávám s větami typu ,,kvůli zaměstnání nemám čas pít“ nebo ,,během dne si na skleničku s vodou ani nevzpomenu“. Někteří pak mají potřebu dohánět celodenní deficit najednou v podvečerních hodinách. Nárazové vypití velkého množství tekutin však není pro tělo prospěšné. Představte si kytku v květináči. Když ji přelijete, nadbytečná voda vyteče do misky pod ní. Stejně tak funguje i naše tělo. Výhodou kytky však je, že si dle potřeby vodu z misky zase nasaje zpět, kdežto my nadbytečnou vodu jednoduše vyloučíme. Zároveň však uštědříme ledvinám pořádný šok.
Jak to tedy udělat, abychom pili dostatečně a průběžně během dne? Jednou z osvědčených rad je průhledná plastová lahev, kterou dnes již běžně seženete v obchodech nebo postačí i klasická PET láhev. Pomocí centropenu na ni udělejte risky, které budou představovat 150 – 200 ml tekutiny. Ke každé risce poté připište i hodinu. Když budete mít takovou láhev pořád na očích, risky vás budou motivovat k tomu, abyste za hodinu opravdu vypili dané množství vody. A pokud nemáte rádi její přirozenou chuť, můžete přímo do láhve přidat bylinky, citrón či kousky jahod. Tento pomocník je velmi dobrý při cestování či na místech, kde si nemůžete nalít vodu do skleničky. Pokud to však jde, neváhejte a využijte pití ze skleničky či oblíbeného hrníčku. Jste-li totiž zvyklí pít přímo z lahve, tak kvůli jejímu úzkému hrdlu automaticky vypijete méně, než se ve skutečnosti může zdát.

Problém by mohly tvořit bylinkové čaje přijímané ve větším množství. Není problém dát si denně hrníček (250ml) čaje, ale měli bychom mít na paměti, že se jedná o léčivé rostliny a na jejich pití bychom se měli zaměřit spíše v období nemoci či bolesti. Ale i zde platí pravidlo střídmosti.
Pro naše zdraví jsou také přínosné minerální vody. I u těch je ovšem potřeba určitý limit a je vhodné je střídat, jelikož každá má jiné zastoupení minerálních látek. Pro zdravého člověka se doporučuje vypít maximálně ½ litru minerálních vod za den. Pozor by si však měli dát lidé s onemocněním kardiovaskulárního systému, především pak osoby s vyšším krevním tlakem. Zastoupení sodíku ve většině minerálek bývá totiž vysoké. Záleží ovšem na výběru a proto neváhejte a někdy si pročtěte složení vaší oblíbené vody a porovnejte ji s jinou.

Málo kdo si uvědomuje, že klasická kohoutková voda je pro náš organismus bohatým a velmi podstatným zdrojem vápníku. Zde záleží hlavně na tvrdosti vody. Pokud se vám tedy usazuje často vápník na dno varné konvice, můžete si být téměř jistí, že i vy máte dostatek tohoto minerálu.
O nápojích jako je Coca-cola, Sprite, Mirinda apod. jste se nejspíš již někde dočetli, jak vysoké zastoupení cukru mají. Některým však vůbec nedochází, že v klasických sycených vodách jako je Dobrá voda může být obsah cukru také nadbytečný.
Na závěr je třeba zmínit, že do pitného režimu se řadí i polévky či potraviny, které při jejich úpravě nasají velké množství vody (ovesné vločky, rýže, těstoviny, luštěniny).


Nezapomeňte, že vždy bude pro naše tělo přínosnější přirozenost. Zkuste tedy dochutit klasickou vodu podle své chuti – postačí ku příkladu pár koleček okurky či lístečky máty.

A jděte se napít. :)   

Vaše Kat.

Komentáře

Oblíbené příspěvky