Chuť a vůně zimy - skořice

Fakt, že skořice je v podstatě kůra stromu skořicovníku, nejspíš všichni znáte. Co pro Vás ale možná bude novinkou je, že v minulosti měla tato hnědá voňavá kůra velmi vysokou hodnotu a proto se často dávala jako dar panovníkům a sloužila také jako obětní dar bohům. Dokonce se vypráví legenda, že si do skořicových trubiček stavěli hnízda Fénixové.
Její chuť také zcela jistě znáte. Ať už z vánočního cukroví nebo z jablkového štrůdlu. V zahraničí se často přidává jako ochucovadlo do polévek, masových omáček nebo do kávy, čajů, likérů či vína.

Kromě typicky vánoční vůně a chutí má spoustu benefitů:

v     Její pravidelná konzumace snižuje hladinu krevního cukru a tak je velmi vhodná pro diabetiky 2. typu.
v     Snižuje hladinu LDL cholesterolu, který se považuje za ten zlý, jelikož díky němu dochází k usazování tuku na stěnách cév a tím zvyšuje riziko vzniku infarktu myokardu či cévní mozkové příhody.
v     Slouží jako perfektní bojovník s nemocemi díky antimikrobiálním účinkům. Pokud máte tedy chřipku, přidejte si lžičku skořice třeba do jogurtu nebo do čaje. Stejně pozitivní vliv má ale také na zažívání. Když je Vám tedy těžko po jídle nebo máte zažívací problémy, zkuste do svého jídelníčku přidat právě skořici.
v     Obsahuje vysoký podíl manganu, který podporuje obnovu kostní tkáně. A jako bonus pomáhá při spalování tuků a sacharidů. Skořice se tedy doporučuje konzumovat při hubnutí. Uznejte sami - není koření lepší než koktejl ze zázračných prášků na hubnutí? 

Podle mě k zimnímu období skořice prostě patří. A to jak její vůně při pečení nebo ze zapálené svíčky, tak její chuť. A není nutné vymýšlet nic složitého. Stačí jí například posypat nakrájené jablko nebo ji přimíchat do tvarohu společně s rozinkami a banánem. 
Máte nějaký oblíbený recept se skořicí? Klidně se jím pochlubte v komentářích.


 Vaše Kat.

Komentáře

Oblíbené příspěvky