Chuť a vůně zimy - skořice
Fakt, že skořice je v podstatě kůra stromu
skořicovníku, nejspíš všichni znáte. Co pro Vás ale možná bude novinkou je, že
v minulosti měla tato hnědá voňavá kůra velmi vysokou hodnotu a proto se
často dávala jako dar panovníkům a sloužila také jako obětní dar bohům. Dokonce
se vypráví legenda, že si do skořicových trubiček stavěli hnízda Fénixové.
Její chuť také zcela jistě znáte. Ať už z vánočního
cukroví nebo z jablkového štrůdlu. V zahraničí se často přidává jako ochucovadlo do polévek, masových omáček nebo do kávy, čajů, likérů či vína.
Kromě typicky vánoční vůně a chutí má spoustu benefitů:
v
Její pravidelná konzumace snižuje hladinu
krevního cukru a tak je velmi vhodná pro diabetiky 2. typu.
v
Snižuje hladinu LDL cholesterolu, který se
považuje za ten zlý, jelikož díky němu dochází k usazování tuku na stěnách
cév a tím zvyšuje riziko vzniku infarktu myokardu či cévní mozkové příhody.
v
Slouží jako perfektní bojovník s nemocemi
díky antimikrobiálním účinkům. Pokud máte tedy chřipku, přidejte si lžičku
skořice třeba do jogurtu nebo do čaje. Stejně pozitivní vliv má ale také na
zažívání. Když je Vám tedy těžko po jídle nebo máte zažívací problémy, zkuste
do svého jídelníčku přidat právě skořici.
v
Obsahuje vysoký podíl manganu, který podporuje
obnovu kostní tkáně. A jako bonus pomáhá při spalování tuků a sacharidů.
Skořice se tedy doporučuje konzumovat při hubnutí. Uznejte sami - není koření lepší než koktejl ze
zázračných prášků na hubnutí?
Podle mě k zimnímu období
skořice prostě patří. A to jak její vůně při pečení nebo ze zapálené svíčky,
tak její chuť. A není nutné vymýšlet nic složitého. Stačí jí například posypat
nakrájené jablko nebo ji přimíchat do tvarohu společně s rozinkami a
banánem.
Máte nějaký oblíbený recept se skořicí? Klidně se jím pochlubte
v komentářích.
Komentáře
Okomentovat
Budu ráda za každý Váš komentář.