(Ne)zachovejte paniku!

Už je to tady zas. Deprese. Strach. Úzkost. Ten divný pocit v krku. Dojem, že se nemůžeš nadechnout. Bojíš se, že omdlíš a nikdo Ti nepomůže. Co dělat, když přijde panika?
  • ·         DÝCHEJ!

Nic jiného v daný okamžik nemůžeš ovlivnit líp, než svůj dech. Pokud to jde, lehni si, polož dlaně na břicho, zavři oči a prostě dýchej. Nemysli. Já se vždycky snažím dělat metodu 5-3-5. Při nádechu počítám do pěti, tři vteřiny zadržím dech a při výdechu opět odpočítávám pět vteřin. Tohle opakuji tak dlouho, dokud nevnímám jenom sebe a neuvědomím si, že je všechno v pořádku a neděje se nic, co by mělo úzkost ve mně zadržovat. 

  • ·         DOVOL SI SAMOTU.

Neustále je kolem nás spousta lidí. Proto je naprosto v pohodě si občas dovolit být sám. Ale ne osamělý. V takové dny si sepíšu seznam věcí, které dlouho odkládám a chtěla bych se jim věnovat. Ne povinnosti jako je úklid nebo práce, ale zájmy – lehnout si s knížkou do postele, dát si vanu, zapálit si svíčky, projít se sama městem, pozvat sama sebe na kafe. Pořád si ale uvědomuji, že danou činnost dělat chci a snažím se ji prožít. Vnímat klid, když ostatní spěchají.

  • ·         HÝBEJ SE.

Jóga, procházka, běh, posilování…cokoliv, co máš rád/a. Největší uvolnění a zlepšení nálady mívám se sluchátkami v uších, kdy hudba hraje naplno a prostě si tančím a zpívám svoje nejoblíbenější písničky. Říká se, že právě při tanci člověk zapomíná na problémy, protože vnímá jenom hudbu a postupně se uvolní natolik, že nevnímá ani jaký pohyb dělá. Prostě si zatancuj. 

  • ·         NEDUS TO V SOBĚ.

Nejlepší způsob, jak v sobě hněv a úzkost pěstovat je nepustit je ze sebe ven. Takže chceš něco rozbít, roztrhat, křičet, zanadávat si? Do toho! Uvidíš, že Ti potom bude aspoň o trošku líp.

  • ·         USMĚJ SE.

Zní to jednoduše, ale když se cítíš hrozně, tak je úsměv docela makačka. Smíchem se ale mimo jiné uvolní endorfiny, hormony štěstí, které působí jako balzám na nervy. A co si budeme povídat – je to ten nejlepší způsob, jak odehnat smutek. Logicky.


  • ·         ŘEKNI SI O POMOC.
Myslím tím odbornou pomoc. Je fajn mít se komu svěřit, ale kamarádi někdy neví, co říct. Jak Ti pomoct. Psycholog ti pomocí správně zvolených slov dovolí podívat se na věci jinak, pracovat s nimi a vyléčit to, co zraňuje duši.

A ještě něco: nic netrvá věčně. Ani úzkost, ale ani dobrá nálada. Všechno se děje z nějakého důvodu a je potřeba, aby v životě byla určitá rovnováha. 

Snažte se vnímat kouzlo okamžiku.

Vaše Kat.


Komentáře

Oblíbené příspěvky