Bez tabletek!

Jednou za čas každého z nás rozbolí zuby, hlava nebo jsme třeba nachlazení. Co ale dělat, když nejste zastánci nejrůznějších prášků a tabletek? Já patřím mezi tu skupinku lidí, kteří po lécích sáhnou, až je bolest opravdu k nevydržení. Místo cesty do lékárničky se při bolesti hlavy projdu spíš k oknu a snažím se pořádně vyvětrat. Další cesta vede přímo ke kohoutku s pitnou vodou. Často na mě také funguje přítmí a především vypnutí veškeré elektroniky a následný spánek. Ne vždycky si ale můžu jít hned lehnout do měkké postele. Právě mezi lepší alternativou - spánkem a tou (dle mého názoru) horší variantou – prášky, stojí za vyzkoušení vrátit se k přírodě a poznat nejrůznější bylinky a koření.

Na velikosti (ne)záleží - antibiotika vs. žvýkačka...

ZUBY, DÁSNĚ, AFTY
Pro mě nejlepším pomocníkem při bolestech zubů a dásní je bez pochyby šalvěj. K dostání jsou především tinktury, které naředíte v určitém poměru s vodou a pak už jenom v průběhu dne kloktáte nebo jimi potíráte bolavý zub. Dalším oblíbencem je hřebíček, který se přidává i do zubních past. Pokud si vytváříte svoje domácí zubní pasty například z kokosového oleje, vyzkoušejte přidat i pomletý hřebíček. Pro svěží dech do ní pak můžete přimíchat kardamom, oblíbený u výrobců žvýkaček. V malém množství pomáhá v péči o dutinu ústní také muškátový oříšek. Za zmínku stojí i tzv. Oil Pulling, o kterém najdete určitě spoustu článků a videí na netu.

POŠRAMOCENÁ IMUNITA
Zázvorový čaj je asi klasika, ale existují jenom dva typy lidí – ti, kteří ho milují a ti, kteří ho nenávidí. Já patřím do druhé skupinky. V dětství nám babička vařila cibulový čaj, což je v podstatě vývar z cibule dochucený medem. Opět druhá skupinka lidí?
Stejnou chemickou látku jako lék na nachlazení Tamiflu, obsahuje i obyčejný badyán. S tím rozdílem, že se v něm nenachází i dalších x zbytečných látek. Silné antibakteriální vlastnosti má také bílý a černý pepř. Kokos a kokosový olej je výborný nejenom na zuby, ale také když potřebujete tělo očistit od virů a bakterií. Při onemocnění dýchacího systému vsaďte určitě na lékořici, která se používá i při léčbě astmatu a rozedmy plic.


PROBLÉMY S TRÁVENÍM
Na bolest žaludku mi často pomáhá klasický mátový čaj. Do něj bych jako další zmírňovače bolesti břicha mohla přidat již zmíněný hřebíček, badyán či vanilku. Pokud vás trápí nadýmání či reflux, přidejte do jídla špetku římského kmínu nebo fenyklu. Výborným pomocníkem při zácpě a celkově při problémech s trávením jsou lněná semínka a chia, která je nejlepší namočit přes noc do vody. U lněných semínek je potřeba, aby byly rozemleté. V přirozené podobě je naše tělo totiž nedokáže strávit a tím pádem ani přijmout všechny prospěšné živiny.

Poslouchejte svoje tělo a dovolte si odpočívat!

A jak to máte Vy - saháte hned po lécích nebo máte nějakou fintu, která zaručeně zabere? Budu ráda, když se o ně se mnou podělíte v komentářích.

Vaše Kat.

Komentáře

Oblíbené příspěvky