Viscerální tuk?


Jednoduše hezky česky řečeno je to útrobní tuk, který se nachází v oblasti bříška. Problémem u něj není to, že musíte zapínat opasek na poslední možnou dírku, ale fakt, že tento tuk objímá vaše orgány. Tím omezuje jejich plnou funkčnost v nejhorším případě jejich práci zastaví úplně. Například smrtelným objetím srdíčka vzniká infarkt myokardu. Důsledek ukládání útrobního tuku však nemusí být tak razantní. Může být ´´jen´´ jedním ze spouštěčů metabolického syndromu, který loudavě přispívá ke vzniku onemocnění jako je diabetes II.typu, vysoká hladina LDL cholesterolu, hypertenze nebo ateroskleróza.

Jak poznat, že máte na bříšku více tuku než je potřeba?  Dobrým pomocníkem je klasický krejčovský metr. Obvod pasu u mužů by neměl být větší než 94 cm, u žen pak 80 cm. Samozřejmě není nutné nic dodržovat na milimetr přesně. 5 cm rozdíl by už však pro Vás mělo znamenat: ,,Aha. Asi bych měl/a něco změnit.´´

Dále se pak stačí podívat na typ postavy. Ty jsou dva základní. Typ hruška ukládá zásoby tuku nejčastěji na bocích a hýždích. Typ jablko si drží tuk okolo vnitřních orgánů, tedy na bříšku. 


Na čem je tedy dobré zapracovat, když máte větší bříško?

  • Strava
Jste si plně vědomi toho, co přes den sníte nebo už si nepamatujete, co jste měli včera ke snídani? Zkuste si pár dní zapisovat, co sníte. Velké nedostatky většinou poznáte na první pohled sami. Pokud si však nevíte rady s tím, jak poskládat vhodný jídelníček, obraťte se na nutričního terapeuta nebo poradce.

  • Pitný režim
Ten jde samozřejmě ruku v ruce s jídelníčkem. Slazené limonády jako Coca Cola či Sprite jsou jen zbytečnou a prázdnou dávkou energie pro vaše tělo. Pozor si však dejte i na nápoje jako je Poděbradka. O alkoholu nemluvě. Voda je prostě nenahraditelná. Více si můžete přečíst ve článku na blogu.

  • Spánek
Nedostatek spánku = nedostatek energie. Tělo se ovšem nenechá okrádat a nebude pracovat naprázdno. Proto máte větší pocit hladu a také chuti na sladké. Sacharidy jsou totiž nejrychlejším zdrojem energie. Je tedy důležité nastavit si určitou spánkovou hygienu (nehrát si s mobilem před spaním, chodit spát ve stejnou dobu apod).

  • Pohyb
Nikdo po vás nechce vrcholové výkony. Stačí zařadit procházky či posilování středu těla. Pravidelnost přinese výsledky už při půl hodinové pohybové aktivitě 3-4x týdně. K rozproudění krve a vyplavení endorfinů je to dostačující. Pokud máte větší nadváhu, nebojte se cvičení s odborníkem, aby nedošlo k poškozování a přetěžování kloubů či k úrazu.

Je nutné uvědomit si, že viscerální tuk se neuloží jen tak přes noc. Je výsledkem několika měsíců či let špatného životního stylu. Kousek hořké čokolády ke kávě riziko infarktu určitě nezvedne. Je důležitá i určitá psychická vyrovnanost. Nebuďte na sebe rázní jako při výchově psa - neopakujte si slovo Nesmíš! Jenom prostě zvolte vhodnější alternativu.

Vaše Kat.

Komentáře

Oblíbené příspěvky