Očista dočista


S jarním obdobím jste asi taky narazili na nejeden článek ohledně (ne)oblíbených detoxů a nejrůznějších očistných půstu. Stručně řečeno hladovek, při kterých orgány začnou schraňovat teplo čistě pro svoji funkci a Vy budete mít neustálý pocit zimy. Pokud za detoxem vidíte kila dole, věřte, že se bude jednat převážně o vodu a o svalovou hmotu za předpokladu, že kvůli únavě snížíte pohybovou aktivitu na minimum. Když se vrátíte k plnohodnotnému stravování, kila se zase objeví zpátky.

Tělo je hodně chytře sestrojená mašinka. Dokáže obnovovat buňky, hojit samo některé rány ataky se samo denně čistí od odpadních látek, které jsou podle některých toxické a vyženeme je z těla pouze když vyřadíme skoro veškeré jídlo. Opak je ale pravdou. Když zařadíte do svého jídelníčku kvalitní základní potraviny a nebudete pít alkohol, kouřit a užívat drogy, tak tělo nejlépe podpoříte v jeho přirozené očistné proceduře.
Základními potravinami mám na mysli ty, které nepotřebují x dalších surovin, konzervantů a tzv. éček, aby přežily. Jako příklad si můžeme vzít třeba musli. Dívali jste se někdy v obchodě na jeho složení? Najdete tam nejspíš více surovin, než jsou pouhé ovesné vločky, ořechy, sušené ovoce a med či nějaký sirup. Když si ale vytvoříte doma z těchto surovin svoje vlastní, dostanete ´´čistou´´ potravinu, o které moc dobře víte, z čeho se skládá a že v ní není nic navíc.

Pokud chcete opravdu tělu pomoct, cítíte se poslední dobou unavení, plní, máte problémy s trávením, s pletí nebo se spánkem, pak není důvod vyřadit jídlo, ale pozměnit dosavadní jídelníček, včetně pitného režimu. Stačí i malé kroky. Pijte více neslazené nesycené vody. Místo ranní kávy si uvařte sypaný zelený čaj, který probudí organismus naprosto stejně. Játra se nekamarádí s alkoholem, ale z bylinek ocení vývar z Ostropestřce mariánského či Smetánky lékařské. Bříza a Kopřiva jsou zase dobré na ledviny. Trávení zlepší Máta peprná a na spánek postačí hrníček Heřmánku nebo Mateřídoušky před spaním.

Zaměřte se i na úpravu potravin. Místo smažení a fritování využívejte pečení, vaření v páře, dušení. Olej ale nemusíte vyřadit úplně, jen ho uberte nebo si pořiďte olej ve spreji, kterým vystříkáte pánvičku nebo posprejujte brambory na pečícím papíře a budete mít jistotu, že ho používáte přiměřeně. Jídelníček odlehčíte i tak, že si občas místo přílohy zařadíte spíše více zeleniny. Díky vysokému obsahu vlákniny má sytící schopnost a tak nebudete mít pocit hladu. A rozhodně s ní nemusíte šetřit.

Nepodlehněte trendům z časopisů a raději poslouchejte svoje tělo. Místo drastických kroků si zkuste s jídelníčkem a vařením pohrát. Nezakazujte si všechno! Nahrazujte, měňte způsob úpravy, zařaďte pro Vás nové suroviny. Vyřaďte ze slovníku slovo detox a nazvěte to třeba odlehčením. Hned to zní líp, že?


Vaše Kat.


Komentáře

Oblíbené příspěvky